Транспортният министър: Договорът за медицинските хеликоптери не включва обучение на пилоти и медицински екипи

Не отговаря на истината твърдението, че договорът за доставка на медицински хеликоптери включва обучение на пилоти и медицински екипи. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по повод думите от днес на служебния министър Христо Алексиев, че договорът включва обучение на пилоти и на медицински екипи в реални условия. Гвоздейков допълни, че цялата документация по обществената поръчка е публична и лесно достъпна, и всеки човек може да провери достоверността на тези твърдения.

„Това е поръчка за услуга, която включва доставката на 2 медицински хеликоптера с екипажите, които да ги пилотират и техническия състав, който да ги поддържа. С това се изчерпват всички дейности на изпълнителя”, обясни Георги Гвоздейков.  Той подчерта, че съгласно условията на проведената процедура е ангажимент на държавата да осигури медицинския състав и да го подготви, да осигури оперативните бази и хангарите, където да домуват двата хеликоптера.

Транспортният министър коментира и ценовата оферта на избрания изпълнител. „Офертата е за 18 млн. лева и никъде в нея не става ясно колко е заплащането за летателен час. От документацията става ясно, че има два варианта за плащане по договора – с авансово плащане и без, като това е по желание на изпълнителя”, коментира транспортният министър. И допълни, че съгласно условията държавата трябва да плаща по 1 млн. лева на фирмата всеки месец, независимо дали са изпълнявани полети или не.

От думите му стана ясно, че не е изчистен и въпросът с оперативните бази, където трябва да домуват летателните средства. „Едната база е записано, че ще бъде Летище София, което е гражданско летище, а другата е в Долна Митрополия, където няма лицензирана летателна площадка”, съобщи министър Гвоздейков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share