След посещението си у нас: Зеленски пристигна в Прага

Володимир Зеленски пристигна снощи в Прага, в рамките на обиколка, с която се търси подкрепа за ускорено приемане на Украйна в НАТО. В чешката столица украинският президент беше посрещнат от Петр Павел, твърд поддръжник на украинската държава след руската инвазия.

Зеленски пристигна от България с чешки правителствен самолет, ескортиран от изтребители на военновъздушните сили. Украйна очаква да получи ясен сигнал от НАТО на срещата на 11 и 12 юли във Вилнюс, че може да се присъедини към военния алианс, когато войната, започната от Русия срещу нея приключи.

„Някои хора все още гледат назад към Москва, някои се страхуват от Русия. Аз обаче вярвам, че това е голям момент, страхотен шанс да покажем смелостта и силата на Алианса. Но все пак говорим за ясен сигнал, за някакви конкретни неща в посока на покана. Имаме нужда от тази мотивация. Имаме нужда от честност в отношенията ни”, каза Зеленски.

„Тук трябва да бъде категорично ясно, че, в интерес на чешката република, е Украйна, веднага след края на войната, да започне преговори за присъединяване към НАТО. Защото това е и в интерес на нашата сигурност, регионалната стабилност и икономическия просперитет”, заяви Петър Павел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share