Зеленият чай удължава живота

Любителите на чая са с по-малък риск от инфаркт и инксулт и е по-вероятно да имат по-голяма продължителност на живота, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

То обхванало над 100 хиляди китайци. Оказало се, че участниците, които пият зелен чай най-малко 3 пъти седмично, е по-малко вероятно да получат инфаркт или инсулт през следващите 7 години.

Любителите на чая са също с малко по-голяма продължителност на живота. Тя е с 1 година по-голяма за 50-годишните любители на зеления чай, отколкото за участниците на същата възраст, които не консумират редовно напитката.

Това е поредното изследване, което показва потенциалния ефект върху здравето от консумацията на зелен чай. Предишни изследвания свързаха напитката със здравословни нива на холестерола и телесната маса и с понижен риск от сърдечни болести и някои видове рак. Тези изследвания, както и новото, са наблюдателни, т.е. не откриват причинно-следствена връзка.

Любителите на зеления чай обикновено се придържат към по-здравословен хранителни режим, отколкото хората, които не консумират редовно напитката. Зеленият чай не е калоричен и е богат на антиоксиданти. Това е здравословна напитка, която може да включите в хранителния си режим, ако вкусът ѝ ви допада. Тя съдържа също кофеин. Затова трябва да сте бдителни, ако приемате лекарства, които взаимодействат с кофеин, или страдате от безсъние“, заяви експертката по храненето Уитни Линсънмайър от университета в Сейнт Луис.

Участниците в новото изследване не били засегнати от сърдечни болести и рак. Те отговорили на въпроси, свързани с начина си на живот, предишните си заболявания, телесното си тегло, кръвното си налягане, нивото си на холестерола. В рамките на 7-годишното изследване почти 3700 участници получили инфаркти, инсулти или умрели вследствие на сърдечносъдови проблеми. Рискът бил с 20% по-малък за участниците, които пиели зелен чай най-малко 3 пъти седмично, предава БТА. Тези редовни консуматори на зелен чай са също с 15% по-малък риск от смърт поради всякакви причини в сравнение с хората, които по-рядко пият напитката или изобщо не я консумират.

Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Preventive Cardiology.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share