Недоспиването предизвиква сърдечни проблеми

Учени от Института за социална и превантивна медицина към университета в Лозана, Швейцария, заключиха, че недоспиването предизвиква сърдечна недостатъчност особено сред хората, чиито семейства са с ниски доходи, пише БТА.
Изследването обхванало 111 205 доброволци в 4 европейски страни. Социално-икономическият им статус бил определен като нисък, среден или висок. Данни за инсулти и исхемична болест на сърцето били получени от медицинските им досиета и други източници.

Участниците разкрили каква е средната продължителност на съня им. Въз основа на тази информация те били разделени на три групи – нормален сън с продължителност от 6 до 8 часа и половина в денонощието, кратък сън – по-малко от 6 часа, и дълъг сън – над 8 часа и половина.
Оказало се, че краткият сън обяснява 13,4 % от случаите на исхемична болест на сърцето у мъжете с нисък социално-икономически статус. Те са принудени да работят на смени или на няколко места и освен това живеят в среда, за която са характерни силният шум и стрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share