Каролина Мерминга пристига за премиерата на „Гръцкият лекар“

Гръцката писателка Каролина Мерминга пристига в София, за да представи българското издание на историческия си роман „Гръцкият лекар“.

„Гръцкият лекар“ е носталгично пътуване в историята на Гърция. Романът е основан на живота на реална личност – дядото на авторката. Личната история се разгръща на фона на важни политически събития в Гърция и обхваща продължителен период от време – от 1874 до 1941 година. С внимание към детайлите и използвайки богат набор от източници, Мерминга пресъздава достоверно и задълбочено особеностите на епохата, възхода на буржоазията в началото на ХХ век, усилията Гърция да се превърне в пълноценна европейска държава и тежките военни години. В текста се срещат множество известни личности, които са играли важна роля в обществения живот на гръцката държава по онова време.

В центъра на събитията се откроява образът на лекаря Константинос М. Романът проследява житейския му път от малкото селце до Атина, избора му да следва медицина, стремежа му да натрупва все повече знания, да се бори с неправдата и да помага на хората. Той е директен участник в почти всички важни събития през годините, в които се изгражда нова Гърция. През 1911 година Константинос М. става депутат в гръцкия парламент, като не престава да влага всичките си усилия в развитието на гръцката наука и да се утвърждава като всепризната и уважавана личност.

Авторката на кнгата Каролина Мерминга е родена в Атина през 1957 г. Следва право и работи като адвокат и журналист. Публикува два сборника с разкази – „Влюбени“ (2005) и „Днес няма да умра“ (2010), и романа „Семейство“. „Гръцкият лекар“ (2016) е номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз.

Преводач на „Гръцкият лекар“ e Здравка Михайлова. Издава „Изида“.
Представянето на романа е на 8 ноември в клуб „Книгата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *