Антон Дончев представя книга за една майка

Най-превежданият и награждаван писател на Северна Македония – академик Луан Старова, пристига в София за премиерата на най-съкровения си роман „Ервехе“.

Книгата разказва историята на неговата майка. Тя ще бъде представена от академик Антон Дончев. Ще присъстват министърът на културата и посланикът на Република Северна Македония – Хусни Исмаили и Марян Гьорчев, както и посланиците на балканските държави.

Луан Старова е спечелил най-големите литературни награди в Северна Македония – „Роман на годината“, „Рацинова награда“, „11 октомври“, „13 ноември“, „Григор Пърличев“ и „Стале Попов“. Той е получавал и престижни международни призове –  за най-добър чуждестранен роман, преведен във Франция, „Жан Моне“ за най-добър европейски роман и „Ангелус“ за най-добър роман в Централна и Източна Европа, награда с която преди дни бе удостоен и Георги Господинов.

Заредена с много любов и топлина е „Ервехе“, книга за една майка, посветила своя живот  на оцеляването на децата и семейството си. Нейната съдба е показана на фона на съдбоносните катаклизми на Балканите през ХХ век, когато границите между държавите се променят, властите се сменят, създават се и рухват империи, а цели семейства са принудени да станат емигранти, за да оцелеят. Границите на Балканите са толкова променливи, че твърде често и самата тя не може лесно да разбере къде започва и къде свършва чужбината и родната страна.

„Луан Старова може да се гордее, че е написал тази книга. С нея той е изпълнил частица от своя дълг към Майката, към Жената. И аз чувствам незаслужено, че той е изпълнил и частица от моя дълг, от нашия дълг.“, споделя академик Антон Дончев.

Преводач на романа „Ервехе“ e Мариян Петров. Издава „Изида“.
Представянето на „Ервехе“ е  днес в Македонския културно-информационен център в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *