Близо 8% от българите страдат от депресия

По данни от 2017 г. 8% от всички българи са диагностицирани, че страдат от депресия, а предположенията са за близо около 1 млн. души. Данните представи Анелия Горгорова, представител на казус “Футура” на пресконференция на тема “Здраве на служителите, уелнес и социални придобивки” в централата на БСК.

Около 38 млн. души в световен мащаб страдат от депресия.

Причините за депресиите и професионалното прегряване на работното място, по думите на Горгорова, са работно претоварване, неудовлетвореност, стрес, проблеми в работната среда с конфликти, недооценяване,и промяна в средата и непредсказуемост.

Няма статистика колко хора излизат от сферата на трудовата си ангажираност заради депресии и професионално прегряване. По думите на Горгорва обаче, ако процентът хора на годишна база е сериозен, може да се каже, че дори да остават на работното си място, то те не са достатъчно работоспособни.

През 2019 г. от 2 317 480 души в частния сектор работят 1 768 806 души, докато в обществения сектор заетите са 548 675 . По данни на НСИ от 2018 г. на всеки 10 години смъртността се увеличава с определен процент.
8 от 10 инфаркта – предотвратими

Пет са най-често срещаните причините за преждевременна смъртност на работниците: болести на органи на кръвообращението, злокачествени образувания, болести на дихателната система и болести на храносмилателната система.

По данни от 2016 г. 71 997 души са починали от болести на кръвообращението (инфарктни и инсулти), 17 429 души от злокачествени образувания, 4 561 души от болести на дихателната система и 3 877 души от болести на храносмилателната система.

Отново по данни от 2016 г. се увеличават случаите на самоубийствата – 666 случая. Хоспитализираните случаи за 2017 г. от 2 331 264 души – 1 185 167 души са на възраст между 18 и 64 години. Болните под наблюдение на психиатрични заведения през 2016 г. са били малко над 126 души, а през 2017 г. – 120 души.
Само 20% от българите, страдащи от депресия, са получили адекватна помощ

Над 250 00 двойки в България имат репродуктивни проблеми. В същото време раждаемостта намалява – 63 334 през 2017 г. и 62 576 през 2018 г. Повече от 1 млн. жени в световен мащаб страдат от онкологичното заболяване рак на гърдата. Над 400 000 стават жертва на болестта. За 2017 г. в България са регистрирани 53 475 жени с рак на гърдата.

Горгорова отчете, че хората укриват заболяванията си, когато търсят работа, което е проблем и за бизнеса, защото не позволява да се осигури адекватно работно място. Тя посочи, че в следващите пет години делът на болните ще расте и на бизнеса ще му се налага да заделя повече средства в бюджета си, за да си осигури здрави служители. “Стресът няма да намалява, той ще се увеличава”, констатира тя.

По думите й тази тема е пряко свързана с това доколко бизнесът може да бъде ефективен, но и как хора се чувстват на работните си места. Конференцията е насочена към здравословната среда, която ни осигурява добри условия.

Горгорова се надява проблемите да доведат до диалог между държавата, представители на бизнеса и различни професионални организации, които да отразяват спецификите на различните браншове и различни региони.

Има здравна рамка, но тя е много далеч от реалността, която се случва в България. Горгорова отчете, че от 2-3 години бизнесът признава, че не може да се справя с пазара на труда, все по-трудно се намират и задържат работници.

За компаниите става все по-трудно да привличат, да задържат и да карат служителите си да бъдат мотивирани, работоспособни и да се чувстват добре на работните си места, призна Горгорова. За онези, които си търсят работа, става все по-трудно и все по-трудно намират информация, за да са сигурни, че избират правилното работно място и правилната организационна култура. Този проблем ще се задълбочава, предупреди тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share