Симеон Дянков: Няма да изпълним критериите за еврозоната преди 2028 г.

Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За мен това е лесно направен бюджет – вземат се лесните решения, а трудните се оставят занапред. Лесните решения подхождат на социалния министър, не на финансовия. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Бюджетът е закърпен благодарение на това, че се изземват печалбите на всички държавни търговски дружества, посочи той. В същото време трудни решения като това да се върне ДДС на нивото преди COVID кризата не са взети.

Той предупреди, че някои от държавните дружества може да стигнат и до фалит. „Особено в енергетиката, където и преди държавата иззе голяма част от печалбите им. Това стана и миналата година, и в началото на тази година. А сега искат да вземат на 100% за миналата година. Така ние им взимаме възможностите за инвестиции”, обясни той. И допълни, че подобна е ситуацията и в оръжейния сектор.

Дянков коментира, че ако се върне ДДС на нивото преди COVID кризата, това ще налее още 400 млн. лева до края на годината. „Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още около 800 млн. лева в хазната до края на годината”, изчисли Дянков.

Той очаква, че още от следващата година ще имаме дефицит над този на Маастрихтските критерии, като прогнозата е за над 3,6 на сто. „Такива са прогнозите и за 2025 година. Това реално означава, че ние, или по-скоро финансовият министър се отказва от влизане в еврозоната преди 2028 година”, коментира Дянков.

С така заложените мерки в бюджета Асен Василев по думите му подхожда по-скоро като социален, не като финансов министър.

Референдумът за приемането на еврото намира благодатна почва у нас заради разделението на обществото по темата и разнопосочните сигнали сред експертите. Дебат по темата при всички положения обаче е полезен, заяви Дянков.

Според него кандидатурата на Димитър Радев е консенсусна за партньорите в управлението и това е причината те да нямат друг издигнат кандидат. „Може би това е политически изгодно всъщност на двете основни партии. Реално в България само „Да България” и ДПС са двете партии, които работят активно за бързо влизане в еврозоната. Всички останали партии или са против, или по-скоро се надяват това да не е тема в следващите месеци и години”, коментира Симеон Дянков.

Той изрази надежда, че в парламента ще има истински дебат за работата на БНБ в последните 8 години във връзка с влизане в еврозоната и с финансирането на българския бизнес от българските банки.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share