Иван Демерджиев: Целта ни е да спрем мигрантите още на границата

Ясно е кои са участниците във вчерашния инцидент на магистрала “Тракия” и това, което се изискваше от нас е направено. Материалите са предадени на прокуратурата. Днес ще има среща на заместник-главния прокурор с ръководителите на служби в МВР, на която ще се набележат действия не само по този случай, а и по случаите, които са в напреднал стадий на разследване, за да могат да приключат. Това съобщи на брифинг в Габрово служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

“Трябва да сме на ясно, че не говорим за една глава, а за организирана престъпност, която действа от територията на Турция до територията на последната европейска държава. по цялата карта на Европа има изключително добре изградени престъпни структури. Цяла Европа в момента се мобилизира да отговори на това, защото смъртта на която сме свидетели е не само в България, тя е отново на територията на цяла Европа”, посочи Демерджиев.

Той даде пример, че 60 мигранти са загинали на брега на Италия, 250 са проникнали там, а са дошли от територията на Турция. От територията на Турция тръгват мигранти към цяла Европа, подчерта вътрешният министър.

“Нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната. Първата ни задача е да спрем мигрантите на границата. Но 110 км от граничната линия не е технически обезпечена. Представители на ЕК ще помогнат изключително бързо за това обезпечение, да се набавят автомобили и да се попълни щата на “Гранична полиция”, който е намален с 2000 души за последните 10 години. Да спрем мигрантите още на границата”, заяви още Демерджиев.

Преследването и задържането на мигранти е условия за приемането ни в Шенген и ще спазваме този приоритет, посочи още вътрешният министър.

По отношение на подготовката за предстоящите избори Демерджиев каза, че те ще са по-различни, с по-висок заряд, с повече активност на тези, които се стремят да манипулират и купуват гласове и да ползват корпоративен вот. Министърът не очаква да се стигне до бум на случаите за купуване на гласове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share