Райчев: Основните проблеми – ел. енергията и COVID-19, не зависят от правителството

Два от основните проблеми – цената на ел. енергията и COVID-19, не зависят от правителството. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ социологът Андрей Райчев. Енергийният проблем не е български проблем – той е световен. Не е ясно на какво се дължи. Има теза, че проблемът е нерешим, уточни Райчев.

По думите му единствената опция на управляващите за цените на ел. енергията е да се постараят проблемът да не засегне масовия потребител за сметка на някакви резерви.

В това отношение те са в добро положение. Успяха да съберат 7 млрд. лв. повече, от тях 3 млрд. са традиционните – винаги при Борисов оставаха 2-3 млрд. лв., които той раздаваше за любимите си проекти – главно за магистралите. Другите три обаче са допълнително събрани. Като добавим към това и очакваните пари от ЕС по мерките за възстановяване, финансови инструменти ще имат, смята социологът.

Вторият проблем – кризата с COVID-19, е по-сериозен, но отново е световен проблем, коментира Райчев. Според него основната задача на кабинета е да нормализира ситуацията. Това обаче ще е много трудно, признава той.

Според Андрей Райчев засега не се вижда противопоставяне нито между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев, нито между управляващите коалиционни партньори (ПП, БСП, ИТН и ДБ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *