Проф. д-р Кантарджиев: Темпът на ваксинация се забави

Темпът на ваксинация се забави, трябва да се натисне газта. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” проф. д-р Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант по ваксинацията в Столична община. Правим каквото можем. Има объркващи за хората послания. Най-важен е личният пример и личният контакт. Молбата ми към колегите лекари е да обясняват и с примера си да убеждават хората да се ваксинират, коментира проф. Кантарджиев. Преди около месец и половина, в най-добрия период на ваксинацията имахме по 30-35 хиляди на ден – това, ако се беше задържало, може би щеше да е по-добре, но за съжаление паднаха цифрите през работните дни от седмицата наполовина, каза още той. По думите на проф. Кантарджиев когато има много неваксинирано население, винаги може да избухне нов пик на заболелите.

Той обясни, че в страни, където има слабо ваксинационно покритие, бързо може да бъде отчетен ръст на новите случаи. И даде пример с Русия, където, по данни на СЗО, само за миналата седмица има ръст от 31%. Новите варианти на вируса не са опасни, защото ваксините им действат, обясни проф. Кантарджиев.

Освен да се ваксинират, той препоръча хората да са спокойни, да се събират навън и да си починат психически. Най-много съветвам бабите и дядовците да се ваксинират, защото октомври няма да ни дават внучетата. Младите също да се ваксинират. Задължително – деца с хронични заболявания, обясни проф. Кантарджиев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share