Доказаха, че стресът води до побеляване на косата

Силният стрес може да бъде причина за побеляване на косата, писа в. “Дейли мейл”, като цитира изследване на учени от медицинския център Ървинг към Колумбийския университет.

Изследователите твърдят, че за първи път са открили количествени доказателства, които свързват стреса с побеляването на косата, предава БТА.

В изследването са участвали 14 доброволци – седем жени и седем мъже – на средна възраст 35 години. Промяната в цвета на космите не се забелязва с просто око, а само при наблюдение със специален скенер с много висока резолюция.

Доброволците ежедневно си водили дневник на стресовите ситуации, които преживяват.

Учените установяват, че в резултат на стреса настъпват промени в митохондриите, които са наричани енергиен резервоар на всяка човешка клетка. Те водят до промени в стотици протеини в косата, което е и причината за побеляването й.

Изследователите забелязват и необичайни явления по време на проучването – побелелите коси понякога си връщат първоначалния цвят с намаляването на стреса. “Един от участниците замина във ваканция, а като се прибра, част от космите му си бяха върнали цвета”, казва ръководителят на изследването Мартин Пикард.

Намаляването на стреса няма непременно да върне нормалния цвят на косата, предупреждават учените.

“Не смятаме, че намаляването на стреса при 70-годишните, които от години са с побелели коси, ще доведе до потъмняване, или че увеличаването на стреса при 10-годишни ще бъде достатъчен фактор да побелеят”, допълва Пикард.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share