Нови разкрития за Александровска болница

Нови разкрития по казуса с Александровска болница. Оказва се, че председателят на борда на директорите е изпълнявал едновременно пет длъжности. Две от тях – в разрез със закона.

“Излезе, че проф. Буланов има правоотношения с болницата. Има два договора – един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки”, обясни пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

По думите му професорът рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата.

“Дано да е от незнание. Това обаче не променя обстоятелствата. Твърде много незнания и нелогични действия на този съвет на директорите се събраха”, обобщи д-р Петров.

Становището след проверката в болница “Александровска” е 36 страници. Това, което е констатирано, е че твърденията, които изказа доц. Александър Оскар, са верни, заяви зам.-министърът.

“На него не са му предоставяни материали. Няма никакви документални следи от това. Нито е канен на заседания на Съвета на директорите. Взети са решения за плащане на 23 млн. лева без негово участие”, уточни Петров.

По-драстични нарушения, той смята, че ще излязат с влизането на новия Съвет на директорите на болницата.

“Не мога да разбера тази упоритост при тези нарушения. Според мен тя е провокирана отвън – да не се допусне нов състав да влезе и да види какво е ставало в болницата. При това, имам чувството, че това не касае дейността на последните двама изпълнителни директори и на Съвета, а по-скоро на по-предишния изпълнителен директор – Костадин Ангелов”, каза зам.-министърът.

По думите на Петров Александровска е увеличила загубите си, докато се е управлявала от бившия здравен министър проф. Ангелов. “От 30 млн. на около 68 млн. Средно по 6-7 млн. на година. 30-те милиона са натрупани в началото на века”, каза още той.

Относно проверката в “Пирогов” за фалшиви хоспитализации и пациенти фантоми, зам.-здравният министър каза: “Интересува ме повече на какво ниво са тези нарушения. Дали са ставали със знанието на ръководството и ако са в по-голям размер, защо то не е упражнило контрол”.

Ако бъде установено, че има хора, които са били по документи за лечение, но на практика – не, ще последва прекратяване на договора на болницата по съответната клинична пътека, а здравният министър ще предприеме действия по смяната на ръководството.

“Пирогов е голяма болница. Не всичко може да види изпълнителният директор. Но ако са системни нарушенията, това говори за неупражнен контрол”, обясни Петров.

За болница “Св. Анна” той каза, че има много сигнали за нередности в управлението. От стопанисването на базата, до лечението и отношение към персонала. Обявен е конкурс за ново ръководство.

“Заради начина на управление, много хора напускат. Изпълнителният директор отсъства доста време”, допълни зам.-министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share