Ердоган: Турция не може да се справи с нов поток мигранти от Сирия

Турция няма да може сама да се справи с нова вълна от сирийски бежанци, които бягат от засилените бомбардировки в северозападната провинция Идлиб.

За това предупреди Европа турският президент Реджеп Ердоган в неделя, цитиран от АФП.

Десетки хиляди сирийци са избягали към турската граница след засилен режим и руски бомбардировки в района на Маарет ал Нуман от 16 декември.

Доминираният от джихадистите Идлиб в момента е домакин на около три милиона души, включително много разселени бежанци от други части на Сирия. Режимът в Дамаск многократно се обрича да поеме контрола над провинцията.

“Турция не може да се справи с нова бежанска вълна от Сирия”, каза Ердоган и добави, че над 80 000 души от Идлиб вече са избягали в райони близо до турската граница.

Ако потокът обаче се увеличи, Турция няма да носи сама тази миграционна тежест, добави той. Отрицателните ефекти от този натиск върху нас ще бъдат проблем, който усещат всички европейски страни, особено Гърция, предупреди той.

Европа отново ще изпита същите сцени преди сключеното през 2016 г. споразумение за миграция между Турция и Европейския съюз, каза Ердоган , като припомни най-тежката бежанска криза на континента след Втората световна война, когато през 2015 г. над милион избягаха в Европа.

Преди това Ердоган твърди, че Турция може да бъде принудена да отвори вратите за сирийските бежанци, които бягат в Европа.

Турските власти твърдят, че в Турция живеят около пет милиона бежанци, сред които 3,7 милиона са сирийци.

Въпреки че са на противоположни страни на сирийската гражданска война, Турция и Русия работиха в тясно сътрудничество за разрешаване на конфликта.

Ердоган каза също, че турска делегация ще замине за Москва в понеделник за преговори със своите колеги като част от усилията на Турция за прекратяване на атаките в Идлиб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share