10 български книги в каталога „Съвременна българска проза“

„Съвременна българска проза“ („Contemporary Bulgarian Prose 2019: Ten Books from Bulgaria“) събира десет книги от най-утвърдените имена в съвременната българска литература, публикувани на български език в периода на настоящата и предходната година (2019-2018).

„Contemporary Bulgarian Prose 2019: Ten Books from Bulgaria“ e четвъртото англоезично издание от поредицата на Националния център на книгата в Националния дворец на културата. Изданието е със смесен характер, каталог и антология. То представя актуална селекция художествени текстове от съвременни български писатели. Каталогът ще бъде представен на панаира на книгата във Франкфурт на 16 октомври.

„За пореден път се убеждаваме в силата на съвременната българска литература и колко талантливи автори имаме, гордост за всяка национална литература. Всяка една от десетте книги в каталога е достойна да представлява България пред света и в Националния център за книгата и НДК сме сигурни, че скоро те ще намерят своите читатели и в чужбина“, сподели Светлозар Желев, ръководител отдел „Съвременна литература“ към Национален център за книгата.

В каталога са представени произведенията „Свети Вълк“ от Елена Алексиева, „Мир вам“ от Емилия Дворянова, „Зелените очи на вятъра“ от Здравка Евтимова, „Всички наши тела“ от Георги Господинов, „Остайница“ от Рене Карабаш, „Жажда“ от Захари Карабашлиев, „Когато капят кестените“ от Стефан Коспартов, „Тяло под роклята“ от Галин Никифоров, „Тази вечер нищо не е случайно“ от Палми Ранчев и „Накъде тече реката“ от Чавдар Ценов.

Текстовете са в превод на Анджела Родел, Ани Данчева, Десислава Тончева, Ирина Иванова и Здравка Евтимова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share