Евростат: България с 9 пъти по-ниски заплати от Швейцария

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи съответно 8 968 евро и 9 355 евро. Средните заплати в Европа варират в широки граници, което оказва значително влияние върху решенията за наемане и работа. Северните и западните европейски страни имат най-високи средни нетни заплати, докато източните и южните европейски страни отчитат много по-ниски стойности.

Според икономиста Атанас Кацарчев от КТ “Подкрепа” разликата в доходите на България и средните нива на ЕС е около три пъти. “Все още не догонваме другите страни. Страната ни е на последно място по разходи за труд – 9,3 евро на час. Има много “мъртви” пари във вид на депозити – защо те не се инвестират?”, попита той.

От своя страна Щерьо Ножаров от БСК смята, че фактическото индивидуално потребление на българите е 73% от средното. “БВП на човек от населението е 64% от средния в ЕС. Тук конвергенцията е по-бавна. Румънците имат доход около 1500 евро годишно повече от България, което разпределено по месеци е много малка разлика. Средната заплата у нас на годишна база расте с 16% при условие, че в еврозоната ръстът е 3% – тръгваме от по-ниска база и наваксваме. Частните инвестиции пък падат до 17%, а нормалното за ЕС е 23%”, коментира той.

Според него външното търсене на българска продукция е намаляло, а цените на енергийни продукти не са се успокоили. “Същевременно правителството наложи административен натиск за увеличаване на възнагражденията”, допълни Ножаров.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share