Пушачите са по-екстровертни от непушачите, но с по-ниски нива на добросъвестност и приветливост, сочи изследване

Пушачите са по-екстровертни от непушачите, но с по-ниски нива на добросъвестност и приветливост, сочи изследване, цитирано от “Медикъл експрес”.

Употребяващите цигари, пури, както и непушачите имат собствен психологически профил, се казва в проучването, публикувано в изданието “Плос уан”. То е проведено съвместно от учени от Католическия университет в Португалия и висшето училище “Уестърн гавърнърс” в САЩ.

Тютюнът остава глобална опасност за човешкото здраве, поставяща под риск живота на 8 млн. души годишно. В това число влизат и пасивните пушачи.

Авторите на изследването са се фокусирали върху връзката между петте личностни характеристики – степен на откритост, добросъвестност, екстровертност, приветливост, невротизъм, и тютюнопушенето. Анализирани са данни на 9918 души от 11 европейски държави.

Резултатите показват, че пушенето се свързва с по-ниски нива на добросъвестност и приветливост, но и с по-висока степен на екстровертност в сравнение с непушачите.

Според авторите ниското ниво на добросъвестност би могло да се свържеа с липсата на самодисциплина и неглижиране на дългосрочните здравни рискове, с по-импулсивно поведение. Ниската степен на приветливост пък може да даде обяснение защо пушачите устояват на социалния натиск и неодобрение. Високото ниво на екстровертност предполага, че пушачите се наслаждават на социалната природа на навика си, отбелязват изследователите.

При пушачите на пури се регистрират по-ниски нива на невротично поведение и повече откритост в сравнение с тези при пушещите цигари и при непушачите. Това предполага, че мотивацията за тютюнопушене е различна при различните хора.

Според авторите бъдещо проучване би трябвало да се фокусира върху младите хора и информационните кампании за превенция на тютюнопушенето, като се отчитат отделните психологически типове. Необходимо е и ново изследване, което да включва и другите форми на употреба на тютюн – електронни цигари и нагряващи устройства.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share