Показатели за здравето, за които не подозираме

Телата ни произвеждат различни секрети, като пърхот, ушна кал и очен секрет, всеки от които има решаваща роля за здравето.

Сух скалп и пърхот

Сухият или люспест скалп е често срещано явление и не е задължително да се дължи на лоша хигиена. Той може да е резултат от продукти за грижа за косата, които изсушават или дразнят скалпа. Пърхотът се състои от мъртви кожни клетки, които се отделят с ускорена скорост. Шампоаните против пърхот с противогъбични и противовъзпалителни съставки могат да помогнат. Състояния като псориазис и екзема могат да изискват различно лечение.

Струпеи

Образуването на струпеи е естествен процес на заздравяване на рани в организма. Кръвните съсиреци създават бариера срещу бактериите. Струпеите могат да изглеждат неприятно или да съдържат гной, което показва възможна инфекция. Избягвайте да пипате струпеите; поддържайте ги чисти и ги оставете да заздравеят по естествен начин.

Очен секрет

Познат като ревматизъм, секретът в очите ни всяка сутрин е резултат от сълзите, които смазват и почистват очите. Жлезите на клепачите произвеждат масла и слуз, за да предпазват очите. През нощта тези остатъци се натрупват, тъй като очите ни остават затворени, което води до образуването на дърли.

Ушна кал

Ушната кал, или церумен, е смес от масла, пот и отпусната кожа, която покрива ушния канал. Тя варира от жълта до тъмнокафява и предпазва ухото, като задържа замърсяванията. Прекомерното й натрупване може да блокира слуха. Избягвайте да използвате памучни пръчици. Вместо това използвайте лечебен зехтин, за да я омекотите и да я изчистите по естествен начин.

Въпреки че могат да причинят лек дискомфорт, тези секрети играят жизненоважна роля за поддържане на здравето ни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share