Владимир Путин каза при какви условия незабавно ще спре войната в Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че “незабавно” ще прекрати огъня в Украйна и ще инициира мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес.

“Ще направим това незабавно”, подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи. “Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования”, допълни той.

Русия представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Путин, който не бе поканен, каза, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време.

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна, а Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си и че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена.

Руският държавен глава днес подчерта, че предложението му има за цел “окончателно решаване” на украинския конфликт, а не просто неговото “замразяване”.

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната.

Тези точки трябва да станат част от “фундаментални международни споразумения” и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, каза още Путин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share