Хампарцумян: България е можела да влезе в еврозоната още през 2010 година

Не мисля, че само изборите са причината да не сме в еврозоната или да не ни предстои такова влизане, тъй като и при най-добрия сценарий, може би говорим все пак за началото на 2025 г. Всеки дава дати спекулативно, тъй като такава дата няма. Това каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика в изборното студио на бТВ.

„При добър сценарий, в който не се влизаше от избори в избори, може би можеше да бъде контролирана инфлацията по-добре и да успеем да влезем през 2025 г. Очевидно това сега няма да се случи”, добави Ганев.

Според Петър Ганев политиците, които избираме, могат да обърнат посоката и да не влезем в еврозоната.

„Ние можем много неща да обърнем и да провалим. В последните години у нас витае усещането, че със сигурност ще покрием критериите и ще влезем в еврозоната, но въпросът е единствено кога и с каква скорост. Това не е така”, добави Ганев.

Пътят на страната ни е разписан, но въпросът е дали може да се състави мнозинство, което да го извърви, заяви икономистът.

„Последните години показаха, че политиците имат лукса да правят каквото пожелаят. Гражданите вярват, че политиците ще се разберат. Заради това не се формираше толкова време устойчиво правителство. Ами не се разбират. Натискът от страна на гражданите трябва да продължава, тъй като това е нещото, което би накарало политиците да съставят устойчиво правителство”, коментира още той.

Според финансиста Левон Хампарцумян България е можела да влезе в еврозоната още през 2010 година.

„Ние можехме да влезем в еврозоната още 2010 година, ако г-н Дянков си беше гледал работата като финансов министър. Членовете на еврозоната, които са от нашата черга, Словакия и Словения например, те нямат структурно много по-големи различия от нас. Можехме отдавна да сме там”, коментира банкерът.

По думите му, ако и след тези избори няма политически консенсус, няма да влезем в еврозоната.

„Насила няма да ни карат. България е може би 0,5% от стопанския оборот в Европейския съюз, така че ние сме доста мъничко парченце. Като икономика сме с размерите на голям западно европейски град”, уточни още Хампарцумян.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share