Цоков: Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства и дигитализация на изпитния процес

Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства и дигитализация на изпитния процес. Това каза снощи служебният министър на образованието Галин Цоков в предаването „Защо, господин министър” по бТВ.

Обсъжда се матурите да започнат постепенно да се прилагат на електронни устройства, така, както е при матурата по информационни технологии, уточни Цоков. В много държави това вече е факт.

„Трябва да се експериментира в пробни матури, трябва да има широк диалог с родителите, за да се вземе подобно решение, защото това означава допълнително оборудване на училището със съответните електронни устройства, както и подготовка на тестовете и осигуряване на електронна среда”, допълни министърът.

По думите му съвременните образователни системи правят сериозен анализ, за да адаптират образованието към новите поколения.

„Това, което ние успяхме да направим през последните месеци, е да пуснем платформата „Дигитална раница” и тя да стигне до всеки ученик. Тя ще даде възможност за дигитализиране на образованието, персонализиране на обучението”, отчете министърът.

Той допълни, че следващите пет години тази платформа ще се усъвършенства на базата на европейски проект.

За заплатите в системата на висшето образование служебният министър припомни, че вече са преведени два транша към университетите, а последният трябва да бъде преведен към края на юни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share