След пожара в „Люлин“ – ще бъдат линаказани родителите, оставали децата си без надзор

След пожара, избухнал в жилищен блок в столичния квартал „Люлин” 3, социалните служби започват проверка в дома на децата, спасени от огъня.

Двете момчета на 2 г. и на 6 г. са били оставени сами вкъщи, когато възниква огънят. Непознат мъж по чудо успява да ги изведе от пожара в апартамента. Група съседи помогна с разчистването на апартамента. Те са готови да помогнат на семейството да възстанови дома си.

Първият сигнал е подаден през Националната телефонна линия през септември 2023 година. Той е за дете, което е оставено само на детската площадка. Колегите от отдел „Закрила на детето” веднага са направили проверка. Констатирали са лоши битови условия. Тогава е отворена работа по случай за двете деца. От тогава отделът работи със семейството, обясни пред bTV Мая Григорова, директор на регионална дирекция „Социално подпомагане”-София.

Оказало се е тогава, че едното дете не посещава детска градина. Нямат лични лекари, нямат ваксинации. Благодарение на работата на колегите от отдела това е променено. Сега имат личен лекар. Голямото дете посещава детска градина. Водят се разговори с бащата и малкото дете да започне да посещава детска градина. Със семейството се работи и нещата са се променили. За жалост се е стигнало до този инцидент, допълни тя.

Майката е напуснала семейството. Децата се отглеждат от бащата и дядото. Бащата посещава социална услуга. Нашата работа е да укрепим възможностите на семейството и децата да се отглеждат в семейната си среда, подчерта Мая Григорова.

Предстои да уточним къде е майката – какво се случва, тя полага ли грижи за децата? Не е нормално децата да бъдат оставяни сами. Бащата ще бъде изпратен за оценка за родителския капацитет, защото той е отговорният родител. Разбираме, че дядото е насреща. Съседите също подкрепят семейството, каза още директорът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share