Хампарцумян: Войните винаги стимулират технологичното развитие

Влизаме в един по-напрегнат период, но парадоксално – той може да доведе и до по-бърз индустриален и икономически растеж. Войните винаги стимулират технологичното развитие. Това каза финансистът Левон Хампарцумян в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Икономическите последици от конфликта в Близкия изток ще бъдат измерени от една страна с потенциалните разрушения. Ще има и нарушаване на търговските вериги за доставка, които минават в района на Персийския залив. „Този конфликт ще бъде един повод за още по-бърза консолидация на западния свят, към който и ние принадлежим – с планове за реиндустриализация, скъсяване веригите за доставка, производство на отбранителни системи срещу тези дронове и балистични ракети.”

България има нужда от институционално преизграждане. „Имаме нужда от работеща индустрия, от работеща системи, от работещи митници. Контрабандата е един от големите бизнеси в България”, посочи Хампарцумян.

По повод скандалите с Агенция „Митници” и контрабандните канали той коментира, че става въпрос за разчистване на сметки. „Това може да доведат и до изчистване на ситуацията. Но не е задължително”, допълни той.

Ако няма организирани усилия за приемането ни в Шенген и еврозоната, това няма да се случи в началото на 2025 г., заяви Хампарцумян. „Политическата стабилност не е критерий, има малко тегло, но другите неща, свързани с дефицита и инфлацията, са критични за България и ще бъдат гледани. Заради политическата нестабилност няма да ни направят т.нар. счетоводен бонус. Най-вероятно против влизането в Шенген е повече от една държава, Австрия е видима”, коментира финансистът.

Нова телевизия, „Събуди се”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share