Родителите на Филип: Не очаквахме убиецът на сина ни да бъде освободен

Не очаквахме убиецът на сина ни Филип да бъде освободен, предвид законовите разпоредби и това в което е обвинен. Това споделиха снощи в предаването „120 минути” родителите на момчето Николина Петкова и Красимир Арсов.

На 2 септември 2023 г. автомобил, управляван от употребилия алкохол Петър Тодоров, уби на пешеходна пътека в идеалния център на София 15-годишния Филип. Според разказите на хората в района мъжът е бил толкова пиян, че е успял да спре автомобила си едва на 300 метра след пешеходната пътека. Карал е с над 80 км/час, при ограничение 30 км/ч.

„Както често се случва у нас – съдиите и прокуратурата са на страната на убийците, а не на страната на жертвите и на техните близки”, каза с тъга майката на убитото на пешеходна пътека дете Николина Петкова.

Тя подчерта, че убиецът на сина ни не е спрял по собствено желание. Шофьорите на автомобилите преди него са го принудили да спре, поясни Николина Петкова.

Пет са факторите, които водят до смърт на пътя, обясни бащата на Филип Красимир Арсов. Първата причина е превишената скорост – няма случай обвиняемият да не е превишил в пъти ограниченията на скоростта. Вторият фактор е свързан с употребата на алкохол или наркотици, а често и двете в комбинация.

Следващият фактор е Красимир Арсов грубото отнемане на предимство – дали ще е на червен светофар или на пешеходна пътека. Четвъртата причина за смърт на пътя е в това, че голяма част от младите шофьори карат твърде бързи коли, а петата – лошото състояние на пътищата.

Оказва се, че в България две лаборатории, които правят кръвни тестове за алкохол и наркотици. Наскоро вътрешният министър откри трета лаборатория, а на България й трябват 28, каза още Красимир Арсов.

Бащата на Филип посочи, че делото е седяло „на трупчета” цяла година преди да излезе резултатът от кръвната проба на мъжът, блъснал сина му на пешеходна пътека.

„След това се сблъскахме с втори системен проблем. У нас има 180 експерти по пътно-транспортни произшествия. Обикновено делата се дават на двама-трима. Плаща им се когато може. И експертизите, особено в провинцията, се бавят по две-три години. Пред това време делото не се гледа, а обвиняемият е на свобода”, посочи още опечаленият баща.

Подобни съдебни дела с години не могат да приключат на първа, на втора или на трета инстанция заради протакане. „Самото разследване е проведено некомпетентно, дали умишлен, дали от некадърност. В момента всички съдилища масово като практика преценяват всички пътни убийства по непредпазливост. Значи по непредпазливост даден водач се качва, употребил алкохол, в автомобила си – това е непредпазливост. По непредпазливост този водач се движи със скорост, многократно превишаваща разрешената. Пробив има по делото на Милен Цветков и ние сме второто дело, определено като непредумишлено убийство. Всички тези послания какво казват на обществото – нарушавайте, убивайте, последствията за вас са смешни”, посочи Красимир Арсов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share