Захарова: Зеленски лъже за военните загуби на Украйна

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини украинския президент Володимир Зеленски в лъжа по отношение на военните загуби при агресията на Русия.

Захарова заяви, че всеки гражданин на Украйна, особено тези на Запад, разбира предполагаемата измама на Зеленски. Тя твърди, че Зеленски гледа на своите граждани не като на хора, а като на единици, които да осигурят западно финансиране, като го обвинява, че умишлено е занижил данните за военните загуби, за да продължи да получава финансова подкрепа.

Новината идва, след като в неделя Зеленски заяви, че Украйна е загубила 31 000 войници през последните 2 години на войната срещу Русия.

Володимир Зеленски противопоставя и информацията за руснаците – поне 180 000 руснаците са загинали на фронта, а още около 500 000 са били ранени.

В Киев се провежда голям форум “Украина. 2024 г.”, в който участие взимат високопоставени представители както на изборната власт, така и на службите и военните.

Украйна и нейните чуждестранни партньори може и да поканят Русия на бъдеща мирна среща на върха, за да обсъдят прекратяването на двегодишното нахлуване на Москва при условията на Киев, каза Андрей Ермак, съветник на президента Володимир Зеленски, по време на форума.

Володимир Зеленски заявяваше, че съотношението на жертвите между двете страни е 1 към 5.

Руската страна също не оповестява жертвите и ранените си в тази война. Само два пъти от началото на войната й официални лица са давали брой жертви – вторият път през септември 2022 г., когато руското министерство обяви под 5000. На фона на това само преди месец руският президент заяви, че 600 000 руснаци са на фронта в Украйна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share