Какви са ползите от приема на колагенови хранителни добавки

Колагенът играе решаваща роля за поддържането на различни тъкани в човешкото тяло. Това включва кожата, мускулите, ставите и сухожилията. С времето обаче неговият синтез намалява, което води до дискомфорт при движение и отпускане на кожата.

През последните години все по-популярни стават добавките с колаген, които подобряват подвижността в ставите и еластичността на кожата. Нека разгледаме и техните най-големи предимства.

Здрава кожа
Колагенът е важен за еластичността, здравето и добрата хидратация на кожата. Пониженото му производство с годините води до появата на бръчки и изсушаване на кожата. Тя става податлива на наранявания и обриви.

Козметиката, която съдържа пептиди, както и хранителните добавки с колаген, могат да забавят процеса на стареене на кожата. Нужно е само да приемате между 3 и 10 г колаген на ден в продължение на поне 70 дни.
Приемът на такъв тип добавки стимулира организма сам да произвежда колагена си.

Облекчаване на болките в ставите
Колагенът е от голяма полза за поддържането на гъвкавостта на хрущялите и защитната тъкан около ставите. Свойство, което е нужно с напредването на възрастта, когато има повишен риск от дегенеративни заболявания.

Изследванията показват, че ако приемате морски или телешки колаген в продължение на 24 седмици и по 10 г дневно, значително ще облекчите сковаността и болките в ставите. Повишеното производство на колаген намалява възпаленията в ставите и подобрява стабилността.

Здраво сърце
Не толкова известен факт е, че колагенът допринася и за структурата на артериите. Те са важни за транспортирането на кръв от сърцето до всички части на тялото. Ниските нива на колаген правят артериите по-малко еластични, което води до атеросклероза.

Приемът на 16 г колаген на ден увеличава еластичността на артериите, като в допълнение повишава нивата на добрия холестерол и понижава тези на лошия. Знак, който показва, че колагенът може да предпазва и от сърдечно-съдови заболявания.

Допълнителни ползи за здравето
Хранителните добавки, които съдържат морски или телешки колаген, не ограничават ползите си до кожата, ставите и сърцето. Те могат да предложат много други качества, които да подобрят цялостното ви здравословно състояние.

Представяме ви част от тях по-долу:

– Коса и нокти – колагенът укрепва ноктите, правейки ги здрави и неподатливи на счупвания. Освен това стимулира здравето на косата, нейната жизненост и бърз растеж.

– Здраве на червата – допринася за доброто чревно здраве и поддържането на чревната флора. Подпомага усвояването на веществата от храната и храносмилането.

– Емоционално здраве – когато сте под силен стрес, организмът ви ще намали синтеза си на колаген. Обикновено в такива моменти това си проличава по кожата на лицето, която се състарява. Когато е в съчетание с витамин C, колагенът не само подобрява вида на кожата, но намалява тревожните мисли и подобрява настроението.

Имат ли странични ефекти колагеновите хранителни добавки?

Хранителните добавки, съдържащи колаген, се понасят добре от организма и се смятат за напълно безопасни. Трябва да се приемат с особено внимание, ако имате хранителни алергии към риба и морски дарове, както и от яйца.

Като странични ефекти са възможни подуване на корема и гадене, но те са изключително редки и често не са свързани с колагеновите хранителни добавки.

Консултацията със здравен специалист е задължителна, преди да започнете да приемате колаген. Трябва да сте сигурни, че добавката ще отговаря на нуждите на тялото ви.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share