Проф. Вили Лилков: Причината за блокажа на СОС не е Борис Бонев

Предстои нов опит за гласуване за председател на СОС. Не съм оптимист, тъй като преговорите, които се водеха досега между политическите сили, не бяха пълни, защото ГЕРБ отказа да участва. Това каза снощи общинският съветник от „Синя София” Вили Лилков в предаването „120 минути” по бТВ.

Според него трябва да се успокои тонът на разговорите.

Причината за блокажа на СОС според Лилков не е Борис Бонев.

„Според мен не е той на първо място причината. ГЕРБ и БСП казаха, че няма да го подкрепят и на следващо гласуване. Все още не е спаднала температурата на общинските съветници от изборите. Избирателите много бързо влизат в нормалния режим на живота, но политиците ги държи”, каза още Лилков.

Той смята, че в общинския съвет не бива да има нещо подобно на т.нар. сглобка, а да има конкретно и ясно споразумение. В СОС не може да се работи с плаващи мнозинства.

„Същата е ситуацията в много общински съвети в страната и София трябва да даде пример. Основната отговорност за решаването на този проблем носят първите политически сили”, смята той.

По думите му политическите партии в СОС имат много общи сечения в предизборните програми, с изключение на левичарската програма на БСП. Договореностите трябва да бъдат скрепени със споразумение, заяви Вили Лилков.

„Синя София” ще даде своите предложения за бюджета за следващата година, но ще остане опозиция. „Ние ще подкрепим бюджета, ако видим нашите предложения, включени в него, но отговорността за съставянето на стабилно мнозинство и управление е на ПП-ДБ, на ГЕРБ и евентуално на БСП, тъй като те са първите политически сили. Ние не държим ключа в този смисъл”, подчерта общинският съветник.

Според него не са изчерпани възможностите за постигане на споразумения и изготвяне на обща програма за управление, като не се ангажира с ясен отговор дали би се съгласил да оглави СОС, ако не се постигне договореност за подкрепа на предлаганите кандидати.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share