Орбан: Унгария няма да бърза с пускането на Швеция в НАТО

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в понеделник, че страната му не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Това заплашва скандинавската страна с допълнително забавяне, за да стане член на военния съюз, съобщава АП.

В речта си по време на откриващата есенна сесия на унгарския парламент, Орбан каза пред депутатите, че нищо не застрашава сигурността на Швеция и следователно Унгария няма защо да бърза да ратифицира присъединяването ѝ към НАТО.

Изявлението на Орбан дойде, след като други високопоставени унгарски служители наскоро предположиха, че ратификацията от Швеция може изобщо да не бъде поставена в дневния ред на парламента по време на есенната сесия. В четвъртък лидерът на групата на партията “Фидес” на Орбан, Мате Кочиш, каза, че вижда “малък шанс” парламентът да гласува по въпроса тази година.

Припомняме, че Унгария остава единствената страна-членка на НАТО, освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурата на Швеция да се присъедини към алианса.

Швеция и Финландия, се отказаха от дългогодишния си военен неутралитет, след началото на войната в Украйна.

Унгария не е сигурна, че трябва да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Това заяви на 18 септември председателят на унгарския парламент Ласло Ковер.

Одобрението на Унгария беше блокирано в парламента през юли 2022 г. на фона на опасения относно критиките от страна на шведски политици за отстъплението на Унгария от демокрацията.

По-рано външния министър на Унгария изрази загриженост относно “предубедените и несправедливи” обвинения от някои шведски политици срещу унгарското правителство.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обвини по-рано Стокхолм, че прави “нечестни и несправедливи” забележки относно състоянието на демокрацията в Унгария, които според него са “в противоречие” с кандидатурата на Швеция да се присъедини към военния съюз на НАТО.

“Вие призовавате нашите парламентаристи да ратифицират Вашето присъединяване към НАТО, докато продължавате да ги обвинявате, сякаш са унищожили демокрацията в Унгария”, пише Сиярто в писмо до своя шведски колега Тобиас Билстрьом, публикувано в X (бивш Twitter).

“Това противоречие сега стана още по-силно и определено не спомага за изпълнението на повдигнатото от Вас непрекъснато искане”, предупреди министърът за аспирациите на Стокхолм към НАТО.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share