ЕС търси средства, за да направи износа на украинската реколта възможен и през балтийските държави

ЕС търси възможности да финансира износа на украинската земеделска реколта през балтийските страни и Полша, съобщи еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски след днешното заседание на земеделските министри от ЕС в Брюксел.

Той поясни, че основният път за износ през Румъния не може да поеме повече количества, а пътят през Черно море остава неизползваем заради действията на Русия. Това налага търсенето на други възможности, които не са икономически обосновани, следователно има нужда от финансиране, обобщи Войчеховски.

По неговите думи Украйна е успяла за една година да повиши износа, въпреки въведените временни ограничения от Европейската комисия, които отпаднаха в края на миналата седмица. По повод решението на Украйна да се обърне към Световната търговска организация заради едностранните решения на Унгария, Полша и Словакия да запазят ограниченията, Войчеховски изрази изненада. Като бивш съдия мисля, че извънсъдебното споразумение винаги е за предпочитане пред дело, заяви той. Украйна не е претърпяла щети от ограниченията за износа, добави еврокомисарят.

Той заяви, че ще бъдат проучени предложенията на Украйна за мерки по отношение на износа. ЕК съобщи преди дни, че се предвижда Киев да въведе лицензи за износ на селскостопански стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share