Русия към Южна Африка: Арестът на Путин би означавал война

т Владимир Путин би бил равносилен на “обявяване на война”, предаде ДПА, като се позова на писмено изявление, публикувано снощи от южноафриканския президент Сирил Рамапоса.

“Русия даде ясно да се разбере, че арестът на действащия ѝ президент ще бъде равносилен на обявяване на война”, пише Рамапоса в своето изявление, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно РЮА има “очевидни проблеми с изпълнението на искането за арест и екстрадиция на президента Путин”, пише още той.

Руският лидер е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) от 22 до 24 август въпреки международната заповед за неговия арест.

РЮА е изправена пред нарастващ международен натиск да потвърди, че ще изпълни заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), ако Путин присъства срещата на върха, отбелязва ДПА. РЮА е подписала устава на МНС, но досега не е казала ясно как възнамерява да действа.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го обвини в предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Рамапоса заяви, че не може да оправдае пред южноафриканския народ “поемането на риска от война с Русия”. Напротив, той се ангажира да “защити националния суверенитет, мира и сигурността” на РЮА.

Поради това РЮА е подала молба до МНС за освобождаване от задължението да арестува Путин.

РЮА беше подложена на критики през 2015 г., когато отказа да арестува тогавашния судански президент Омар Башир и да го предаде на МНС.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share