Путин: Случилото се на Кримския мост е терористичен акт

Руският президент Владимир Путин определи като терористичен акт случилото се на Кримския мост и разпореди да се засилят мерките за сигурност, предадоха световните агенции.

“Предвид това, че става дума за втора терористична атака срещу Кримския мост, очаквам конкретни предложения за подобряване на сигурността на тази важна транспортна и стратегическа инфраструктура”, заяви Путин по време на правителствено заседание, излъчено по телевизията.

Той определи терористичния акт срещу Кримския мост като безсмислен от военна гледна точка. Путин го нарече обаче и жесток, защото в него са загинали невинни граждани. “Случилото се е поредният терористичен акт на киевския режим”, заяви Путин. “Това престъпление е безсмислено от военна гледна точка, защото Кримският мост отдавна не се използва за военни превози. Но това е едно жестоко престъпление, защото пострадаха, загинаха невинни лица”, добави той.

Путин поясни, че в атаката е било ранено момиченце, а неговите родители са загинали. Семейството е пътувало за Крим от Белгородска област в Русия, допълни Путин.

Президентът обеща, че ще има отговор след атаката на Кримския мост. Той поясни, че министерството на отбраната подготвя подходящите отговори, предаде БТА.

Същевременно руските власти препоръчаха днес на руските туристи, които са се озовали блокирани в Крим след атаката срещу моста, да се приберат в Русия, минавайки през териториите в Украйна, които са окупирани от руските сили.

От началото на руската инвазия в Украйна между Москва и Крим полети няма. Повечето руски туристи отиват в Крим през Кримския мост. Сега участъкът от моста за автомобилен трафик бе частично разрушен при атаката.

На руските туристи се предлага да преминат сега през маршрут с дължина 400 километра, който минава през някои засегнати от сраженията с украинската армия територии. Руската телевизия разпространи карта на трасето, което минава през Мелитопол и през Мариупол, преди да навлезе в Ростов на Дон.

Според руската агенция РИА Новости има 50 000 туристи в Крим, повечето от които са дошли с кола именно през Кримския мост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share