Гвоздейков: Първият медицински хеликоптер ще дойде в началото на декември

В предаването „Лице в лице” по БТВ Георги Гвоздейков каза, че бюджетни средства за наем на четири модерни влакови композиции ще поиска да бъдат заложени в бюджета за догодина.

„Исках да погледнем напред, като транспортна услуга. Истината е, че не видях нищо различно от последните 30 години в БДЖ. Това е недопустимо. При положение, че толкова години се опитваме да наваксаме, времето и пространството, които ни делят от модерния транспорт, са големи. Всичко е въпрос на воля и желание”, посочи той

„В един момент ще трябва да стигаме от София до Бургас за 3,5 часа и да ни е комфортно. Сега е моментът да направим един плавен преход от нищо към бъдещето. Най-елементарното нещо е да направим проучване за наемането на модерни влакове за удобството на българските граждани, което не е толкова скъпо”, подчерта транспортният министър.

„Възложих да ми намерят в най-спешен порядък 4 модерни влака, които да обслужват двете експресни направления. Ние купуваме по ПВУ, но ще дойде най-рано 2026 г. Но искаме да покажем на българските граждани, че работим в тази насока. Трябва да имаме ясен план и визия към какво се стремим. Нашите железници се намират в окаяно състояние и трябва да предприемем спешни мерки. Ние не разполагаме с нещо, което може да подобри условията към момента”, каза министър Гвоздейков.

Той коментира и отлагането на поръчката на медицинските хеликоптери: „Става въпрос не за правене на инат, а за процедурни правила, които не се спазват. Има правила, които не са спазени и затова са спрени поръчките. Искаме да изчистим тези нередности. Този проект ще се случи. Първият хеликоптер ще дойде в началото на декември месец. Процедурата е в ход. Във връзка сме в производителя. Шестте пилота заминават за обучение в Италия, както и инженерите, които ще ги поддържат. Не може да стане веднага, трябва да извървим стъпките по изграждане на тази система”, поясни министър Георги Гвоздейков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share