Министър Хинков: До 2.5 години трябва да има Национална детска болница

Към настоящия момент не се строи, а се подготвя строежът на Националната детска болница. Няма да се прави преразглеждане на локацията за изграждането на болницата в Горна Баня. До 2.5 години трябва да има Национална детска болница. Tова заяви здравният министър проф. Христо Хинков пред БиТиВи.

“Когато дойдох в министерството заварих проекта и казах, че ще продължа всичко проекти, които са започнати и ще ги довършва”, добави здравният министър.

Работата по проекта за Национална детска болница не е спирала, увери проф. Хинков и добави, че не е прекратявал никакви договори.

Той обясни, че здравната ни система наистина е добра и отговаря на основните принципи на водещите институции на света, които се занимават с здравеопазване. Проблемът е много по-сложен и е свързан с манталитет, обучение и парите, които навлезли в здравната система и объркали много умове, посочи проф. Хинков.

“Хората като че ли са скарани за пари”, недоволен е здравният министър, като добави, че средното ниво на заплати в болниците е достигнало средното ниво в Колективния трудов договор. Има и болници, в които финансовото състояние е лошо, а парите на изпълнителния директор на лечебното заведение, са добри, даде пример проф. Хинков. Ако един млад лекар да трупа практика в отдалечен регион, може да взима и заплата от 10 000 лв. Трудно е да се каже, защото е въпрос на изчисления, уточни здравният министър.

Той изтъкна, че в бюджета за здраве до края на годината не се предвижда увеличение на заплатите на спешните медици. За бюджета за 2024 г. здравният министър ще се бори парите за Спешна помощ да бъдат съществено увеличени с 15-20%, както и да има реформи. Хората в здравната система са недостатъчни, защото младите лекари не се задържат. Спешната медицинска помощ не е много атрактивна за младите хора, призна проф. Хинков.

Той изтъкна, че повече болници на България не и трябват. Проблемите са сериозни, защото няма достатъчно медицински кадри, посочи здравният министър, който има идея да създаде партньорство между болниците в Плевен и Ловеч.

За медицинските хеликоптери, проф. Хинков заяви, че трябва да се работи системно, а не кампанийно. Наемането на два хеликоптера за време е кампанийно и не решава проблемите, посочи той. Проф. Хинков уточни, че се изграждат девет площадки за кацането на медицинските хеликоптери, 91 медицински специалисти са обучени и някъде около 2025 г. ще имаме шест хеликоптера. По план пък до края на годината трябва да имаме само един медицински хеликоптери.

Запитан ще има ли НЗОК легитимно избран управител, проф. Христо Хинков заяви, че това е политически въпрос, но той се надява да има шеф на НЗОК. Засега има сигурност, че подуправителят на НЗОК ще ръководи Касата, докато се избере нов, обясни здравният министър. Той не е в кухнята на преговорите за управител на НЗОК и не знае защо кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се е отказала от поста за шеф на Касата. И директорът на Педиатрията Богомил Здравков, и заместник-здравният министър Бойко Пенков са добри варианти за управители на НЗОК. До три месеца трябва да се реши въпросът с избора на управител на НЗОК, уточни здравният министър.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share