Министър Радев: Увеличението на цената на тока не е голямо като се има предвид инфлацията

Имаме достатъчно основания за реален проучвателен сондаж поне на едно от находищата на газ в българската акватория на Черно море. То е с разчет за 5 млрд. кубични метра годишен добив. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев в предаването „120 минути” по бТВ.

Радев уточни, че става въпроса за две находища и това, което е с потенциал 8 млрд. кубични метра годишно, е по-малко вероятно да се реализира.

Относно увеличаването на цената на тока за битовите потребители енергийният министър напомни, че тя се определя еднократно за година напред и една година цената е била съвсем приемлива. По думите му увеличението не е голямо като се има предвид инфлацията за последната година. „Положиха се огромни усилия, за да бъде ръстът минимален. Битовият потребител ще бъде подкрепян и в бъдеще, за да плаща по-ниска цена от небитовия потребител”, допълни Румен Радев.

Относно затварянето на въглищните централи в България той смята, че първи трябва да бъдат изведени от експлоатация най-замърсяващите. „Едно от решенията е да се намери оптимумът. Другият подход не е по-неразумен и той е мощностният подход. Правилният подход е най-замърсяващите и амортизираните по същество инсталации да бъдат първи по извеждане от експлоатация”, смята Румен Радев.

За идеята за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене” на Украйна министърът обяви, че НЕК трябва да осигури адекватна и професионална експертиза и оценка с актуализация на цените. По думите му ще се вземе предвид и фактът, че част от това оборудване може да се използва и от АЕЦ „Козлодуй”. „Към момента имаме поставен долен праг с решение на Народното събрание. Финансовата изгода е водеща, съществена. Продажбата и освобождаването от това оборудване не е самоцелна. Разглеждаме и възможността част от тези парогенератори да бъдат ползваеми от Шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясни министърът на енергетиката.

Търси се максималната полза за страната ни, увери Румен Радев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share