Болести от 19 век се връщат във Великобритания

Европейската статистическа служба съобщи, че 45% от българите не могат да си осигурят пълноценна храна заради високи цени. Оказва се обаче, че това се превръща в сериозен проблем и в далеч по-богати държави.

Във Великобритания например се връщат болести от XIX век, които се дължат на недохранване.

Става въпрос основно за скорбут и рахит, които са били често срещани през Викторианската епоха. Скорбутът се дължи на недостиг на витамин C и един от характерните му симптоми е кървящи венци. По-често поразява възрастните хора. Рахитът пък води до деформиране на костите вследствие на недостиг на витамин D и се наблюдава предимно при деца. И двете заболявания се дължат на непълноценно хранене, от което Обединеното кралство смяташе, че се е избавило, благодарение на допълнително обогатяване на основни стоки с витамини и добре развита социална система, подпомагаща най-нуждаещите се.

Заради растящите цени на хранителните стоки обаче традиционната английска закуска с наденички, бекон, яйца и боб с филийки вече за доста хора е само препечена филийка с чай, признаха лекари.

Позовавайки се на Закона за обществена информация, авторитетният вестник „Таймс” изиска данни от британското здравеопазване, които показват, че близо 11 000 души са били лекувани в английските болници през миналата година заради недохранване. „Таймс” съобщи, че 171 души са лекувани от скорбут и 482 пациенти са приети с рахит, като повечето са деца.

Най-сериозен риск има за семействата с малки деца, особено през летния сезон, когато учебните заведения са във ваканция и малчуганите не могат да разчитат на пълноценната безплатна храна в тях за обяд.

Специалисти предупреждават, че епидемията от затлъстяване е друг индикатор за недохранване. Пълните хора консумират евтини и нездравословни храни като чипсове, тестени ястия и безалкохолни, от които обаче не получават необходимите им витамини. Ако на бедните не бъде помагано в тези кризисни времена, скоро Обединеното кралство ще се окаже с още хиляди, страдащи от болести от Викторианската епоха.

Нова телевизия, „Събуди се”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share