Мария Габриел: ЕП е последователен в това да отстоява членството на България и Румъния в Шенген

Снощи в предаването „Още от деня” по БНТ Мария Габриел, каза че ЕП е последователен в това да отстоява членството на България и Румъния в Шенген. „На този етап е много важно да останем активни. Испанското председателство ясно заяви, че ще подкрепя България и Румъния. Не бива обаче да подхождаме към ситуацията с излишен оптимизъм, познавайки европейските партньори и вътрешнополитическата ситуация в две от страните, които са изразявали вече своите съображения. Трябва да продължим да говорим с резултати и факти. За мен е важно България да продължи разговорите с Холандия и Австрия, да покажем резултати и да имаме ясен ангажимент, за това че сме сигурна външна граница на ЕС”.

Първата положителна стъпка е предложението на ЕК да бъде сложен край на механизма за сътрудничество, обясни Габриел, но България ще продължи да бъде част от годишния доклад на ЕК. „65% от препоръките, които е направила миналата година ЕК, са изпълнени. Направени са нови препоръки. Имаме 5 положителни тенденции и 2, на които продължава да се набляга. Това е положителен знак и по този начин трябва да продължим”.

Срещата на въррха в НАТО показа много ясно, че Украйна, борейки се срещу руския агресор, се бори за нашата сигурност и затова нашата подкрепа е последователна, допълни Габриел. „Затова е много важно да продължим с всеобхватната подкрепа. Тя не е само военна, но мисля че бяхме много ясни и с акад. Денков, и с министър Тагарев – ние ще предоставим помощ, която не застрашава сигурността на страната и боеспособността на българската армия, но показахме, че България е на страната на този свободен свят, който подкрепя Украйна”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share