Наталия Киселова: След избора на нов ВСС, ще бъде отворена процедура за нов главен прокурор

НС ще приеме промени в Закона за съдебната власт, с които да отложи избора на нов състав на ВСС с 6 месеца. Това ще тече докато преминат конституционните промени, затова вероятно и.ф. главен прокурор ще остане до догодина. Възможно е и да се избере друг заместник. След избора на нов ВСС, ще бъде отворена процедура за нов главен прокурор. Това каза конституционалистът доц. Наталия Киселова за “Денят на живо”.

“Имаше доста неправилни неща, които НС направи във връзка с проекта за решение за референдума. Беше гласуван друг проект – въпросът на референдума, а не доклада. Законът е писан така, че Комисията да подкрепи проекта. Росица Кирова избра инстинктивно позитивния начин на гласуване – “за” и “против” референдума. Заради кашата утре няма да бъде обнародвано в “Държавен вестник”, заяви тя.

По думите ѝ има два варианта – да няма решение, което да бъде публикувано, чрез мълчалив отказ от НС, а другият – изрично да се каже, че не се допуска референдум с такъв въпрос. “И в двата случая тези, които имат правен интерес – “Възраждане” – могат да сезират КС. Мотивите може да са, че са събрани доста повече от нужните подписи и няма нарушение на правилника. Те могат да оспорят дори да няма да обнародвано решение на парламента. Президентът няма да определи дата за референдума, защото не счита, че има валидно взето решение. Сроковете за произнасяне на КС може да прехвърлят и местните избори”, обясни Киселова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share