Николай Денков: България няма двойнствена политика

Подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите от нас. Няма двойствена политика на правителството по отношение исканията на Украйна за военна помощ. Това каза министър-председателят на Република България Николай Денков в предаването „На фокус” по Нова телевизия.

Всички решения на кабинета ще са подчинени само на решенията на парламента и няма да бъде застрашена отбранителната способност на България, увери той.

Премиерът подчерта, че непосредственият повод за визитата са били два документа: декларацията за подкрепа на членство на Украйна в НАТО и второто – меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката. „И двата документа съответстват на интересите на България”, категоричен е Денков.

Той обясни, че периодът за визитата на Зеленски е бил подбран преди срещата на НАТО във Вилнюс.

Запитан дали е съгласен с обвинението на Александър Маринов, че е направил капан на президента Радев с тази визита, Денков каза: „Няма как да направя капан. В момента, в който разбрах, че ще идва, се обадих на президента Радев и му казах. Той каза, че ще помисли дали ще се срещнат. По-късно стана ясно, че ще се срещнат. Няма капан, просто информирах президента. Не знам защо той не е поканил Зеленски”, каза Денков.

„На ниво НС, на ниво МС, България подкрепя Украйна. Нямаше инициатива от другата страна, затова беше на МС”, каза още Денков.

Премиерът отрече двойнствена политика на България.

„НС и МС формират и реализират политиките в България. Политиката, която ще поставя във Вилнюс, е тази, която следва решенията на НС и МС. Ако някой е заемал други позиции, това е било в друг период”, подчерта премиерът.

Той обаче смята, че и МС и президентството трябва да се опитват да обединят хората.

„Има политическо решение на НС и МС да се окаже помощ. Военното министерство, началникът на отбраната преглеждат какво е налично. Ако има нещо излишно, едва тогава се обсъжда дали да го дадем на Украйна”, обясни отново Денков.

По думите му има муниции, чиито срок изтича след 2-3 години, след това и за нас ще е скъпо да ги унищожим.

„Помагаме, защото за България е много по-добре този фронт да стои далеч, отколкото да се приближи до нас. Това е националният интерес на България днес”, каза Денков.

По отношение на мощностите за АЕЦ „Белене”, премиерът коментира, че ако можеха да бъдат реализирани, това отдавна щеше да е направено. А сега освен всички други проблеми около централата, Русия дълго ще е под санкции и няма как да го реализираме.

„НС гласува, че би трябвало да получим срещу това оборудване поне цената, която сме платили. Беше даден мандат да се проведат преговори, след което ще влезе в НС за окончателно решение”, каза Денков.

Даденият от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов имунитет е негово лично решение, заяви Денков. „За мен е по-важно да започне да работи правосъдната система. Дали той си е дал имунитета или не, не е толкова важно, колкото работи ли нашата правосъдна система, може ли този по високите етажи на властта, който участва в корупция, да бъде разследван и осъден”, коментира Денков.

Съдебната реформа трябва да бъде довършена, заяви премиерът. „Тя започна с въвеждането на механизмите за контрол на главния прокурор, важно е да продължи с промени в антикорупционната комисия и накрая да бъдат скрепени с промени в Конституцията”, каза Денков.

Премиерът отхвърли обвиненията по отношение на бюджета, които направи бившият финансов министър Симеон Дянков. Той критикува ПП-ДБ за бюджета и казва, че това е най-лесно „скалъпеният бюджет” и ще отдалечи България от Еврозоната.

„Няма основание това твърдение. Ако беше лесно, защо служебният кабинет внесе бюджет с 6,4% дефицит? Второ, с нищо не отдалечава България от еврозоната, дефицитът е 3%. Вярвам на г-н Василев. Действително нямаше време да се разработят новите политики и при подготовката на бюджет 2024 ще имаме много сериозна работа как да се задвижат тези политики, които съответстват на управленската програма”, каза Денков.

Според него е необходима кампания, с която да станат ясни ползите от приемането на еврото. „Обсъждаме как да рестартираме този процес. Очаквам следващите месеци комуникационната кампания да се разгърне”, заяви Денков.

По отношение на регулаторите кабинетът искал да избегне работата на квоти. „Когато се разположат квоти, всеки може да сложи експерт със спорни качества”, смята Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share