Мария Габриел: България трябва да говори в един глас за подкрепа на Украйна

Визитата на президента Володимир Зеленски е много важна. Мислите ли, че не ни следят в ЕС наистина за това как във вътрешнополитически план имаме унисон с външната си политика? Аз съм сигурна, че това са важни моменти, които не остават незабелязани. Това каза министърът на външните работи Мария Габриел в предаването „120 минути” по бТВ.

България трябва да е партньор, който не се оправдава, а задава посока и води със себе си факти, подчерта тя.

България трябва да говори в един глас за подкрепа на Украйна, добави Мария Габриел.

Тя обясни, че украинският президент е дошъл у нас по покана на правителството, защото от изпълнителната власт зависи каква помощ ще бъде оказана на страната.

„Трябва много ясно да го кажем, че е важно България да изпраща сигнал, че може да говори в един глас така, както го правят парламентът, изпълнителната и президентската институция, и ето това на мен би ми се искало да се случва по-често. Като говорим в един глас и тогава няма да си задаваме въпрос кой кого е поканил, а ще си говорим за интереса на държавата, за позиционирането на България като активен член на Европейския съюз и НАТО, като това да преобърнем представата на много, не само в Европа, но и света, че България може да бъде равностоен партньор”, заяви още вицепремиерът.

Помощта, която ще изпратим на украинците, ще бъде определена след анализ от генералния щаб и няма да застраши националната сигурност, подчерта външният министър.

„Може да ни бъдат поискани неща, но ще има спазен ясен принцип. Ще се действа според това какво имаме и най-вече сигурността на страната и боеспособността на българската армия. Така че това, което предстои – да бъде направена анализ, да се види как ще бъде отговорено на исканията на украинската страна. Да запазим водещия принцип – да не застрашава сигурността на страната”, обясни министърът на външните работи.

На срещата във Вилнюс Украйна няма да бъде приета за член на НАТО, но ще седне наравно с останалите членки на една маса, каза още Габриел и уточни, че у нас ще започне информационна кампания на тема алианса.

МВнР стартира информационна кампания за това колко е важно да разбираме членството си в НАТО. „Ние оказваме ключово влияние за начина, по който проблемите биват решавани. България има опит, има експертиза, която ще бъде споделена и полезна за всички съюзници. Трябва да направим така, че членството ни в НАТО да бъде активно и да показва на останалите ни съюзници, че сме предвидим партньор, на който може да се има доверие”, подчерта Мария Габриел.

Темата „Миграция” е общоевропейско предизвикателство и е добре да бъдем активни по нея, заяви вицепремиерът. „По този начин България може да убеди всички в ЕС, че членството в „Шенген” не може да бъде обвързано с каквито и да било допълнителни критерии. Време е България яда завърши своята европейска интеграция в тази си част, която е началният процес, и най-после да съумее много по-задълбочено да се включи в определен тип дебати”, заяви още Мария Габриел.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share