Как да се предпазим от опасното слънце на плажа?

В разгара на лятото мнозина компенсират кратката ваканция с по-дълъг престой на плажа. Това крие рискове за кожата. Опасно ли е през юли прекомерното излагане на слънце?

В ранния следобед слънцето е най-силно на плажа, въпреки това летовниците са много.

Дерматолозите предупреждават, че кожата е изключително уязвима от силните слънчеви лъчи и всяко изгаряне може да има тежки последици.

И съветват – да я защитаваме със слънцезащитен крем с 50 фактор, а след няколко посещения на плажа и с по-нисък.

“Слънцето е навсякъде около нас, дори и през облаците минава, и през чадъра, така че излизайки навън хората трябва да слагат слънцезащитен фактор от лицето до краката”, заяви д-р Десислава Бъклова, дерматолог.

Ако вече сте изгорели на плажа, потърсете лекар. И не се предоверявайте на старите рецепти за мазане с кисело мляко.

“Киселото мляко до някаква степен леко охлажда кожата, но няма ефекта на заздравяване, защото кожата е изгоряла и тя трябва да се възстанови с подходящите средства”, допълни д-р Десислава Бъклова.

Ако и на вас ви се наложи да посетите плажа и не сте подготвени, нямате слънцезащита и вода, единстевният вариант да си починете за кратко е да намерите най-близката сянка.

Според специалистите най-подходящото време за плаж е до 10 и след 15 часа. И не забравяйте – освен слънцезащитен крем през лятото трябва да се пие и много вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share