Експерт: Оттук нататък нещата стават доста условни за проекта „Белене”

Изключително изненадващ беше внесеният и гласуван проект за решение за започване на разговори с украинското Министерство на енергетиката в НС, прибързано, без да има добра техническа оценка и анализ. За мен оттук нататък нещата стават доста условни за проекта „Белене”. Това каза бившият заместник-министър на енергетиката Еленко Божков предаването „Говори сега” по БНТ.

Въпросът дали тези реактори могат да бъдат използвани за изграждане на ядрени мощности на площадката „Белене” няма да получи отговор след това решение, отбеляза той. „Дори да не могат да бъдат използвани за проекта „Белене” тези реактори, парогенераторите биха могли да послужат за замяна на парогенератори с изтекъл ресурс от Пети и Шести блок в АЕЦ „Козлодуй”, заяви Ерменков и припомни, че тази година е имало две изпускания на Шести блок заради отечки.

Според предпроектно проучване на „Електрисите дьо Франс” изграждането на нови ядрени мощности в страната ни е разглеждано в два сценария. „Единият – с т.нар. хибридна технология или оценка на това до каква степен реакторите и придружаващите ги компенсатори на обема, парогенератори и части от главни циркулационни помпи могат да бъдат съвместени с една напреднала френска технология. Другият сценарий е изцяло с реактори EPR-1200, които са реактори от генерация 3+”, обясни Божков.

Според него решението за прибиране от държавата на 100% от печалбата на БЕХ е изключително опасно, тъй като това би обезкървило дружеството и би го докарало до фалит. „Освен това, това е противозаконно. Директорите на БЕХ попадат под ударите на закона, защото нямат право въз основа на преоценка на активите да дават пари. Прокуратурата няма начин да не се самосезира”, смята експертът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share