Лорер: България може да влезе в „Шенген” до края на годината

България, в лицето на кабинета „Петков”, беше една от онези държави, които помогнаха на Украйна в най-трудните начални моменти на войната. Това заяви в студиото на NOVA „Здравей, България” депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България” Даниел Лорер.

По думите му президентът Зеленски е добре дошъл в българския парламент.

Не знаем със сигурност дали въобще ще дойде в България. До голяма степен това е и въпрос на сигурност. Президентът Зеленски е лидер на държава, която е във война. Но ако дойде, това ще е важен знак, защото той не ходи където и да е. Преди всичко тази визита ще е израз на благодарност, поясни депутатът.

На въпрос очаква ли и днес да се обсъжда в парламента дали част от оборудването за АЕЦ „Белене” да бъде продадено на Украйна, той каза следното:

Чисто икономически на мен ми се струва изключително добра идея. Много е важно България да се освободи от едно оборудване, за което сме платили на Русия прескъпо и което очевидно няма да можем да използваме. На всички е ясно, че проектът „Белене”, който беше затлачен с години и се оказа с доста сериозен корупционен потенциал няма да се случи. Ще си ги гледаме тези стари реактори завинаги, ако не намерим купувач за тях. За нас би било чудесно да си възстановим средствата. Ако това може помогне на украинската държава да има независима енергетика, то това би било добре.

И допълни, че в парламента многократно за заявявали своето недоумение от „изключително консервативната позиция на служебното правителство” по отношение на Украйна.

Относно това дали страната ни да подкрепи идеята Украйна да стане член на НАТО, Лорер коментира следното:

Мисля, че това ще бъде основополагащо, тъй като всички държави от НАТО помагат на Украйна, но са пределно наясно, че нито една от тях не иска да участва пряко в този конфликт. Така, че според мен, самата организация НАТО ще даде зелена светлина за присъединяване на украинската държава, но само след като този конфликт бъде разрешен веднъж завинаги. Според него в пленарна зала декларацията за членство на Украйна в организацията ще бъде подкрепена с огромно мнозинство.

Според Лорер страната ни може да влезе в „Шенген” до края на годината, ако покажем на Европа, че сме тръгнали в правилна посока.

Ако Европа има усещането, че в България управлението се стабилизира и всички останали мерки за борба с корупцията и правосъдие работят, начело с нов ВСС, който да избере легитимен нов главен прокурор, това би било постижимо, каза още депутатът от ПП-ДБ.

По думите му референдумът против еврото е „евтин пиар трик на „Възраждане”. ГЕРБ продължава да правят реверанси към „Възраждане” в парламентарна зала. Това започва да бъде недоумение. Не трябва да си сътрудничиш с партии, които в своите ценности изповядват точно обратното на това, което е твоето име. „Възраждане” е против всичко европейско и всичко натовско. Вярвам, че ГЕРБ-СДС ще го разбере и ще имаме еднаква позиция с тях, защото това е изключително важна стъпка за българската демокрация, заключи Даниел Лорер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share