Кирил Петков: Ролята ни в ЕС и НАТО не е периферна

Присъствието на Зеленски, кога идва, защо идва, когато идва – трябва да се пази в конфиденциалност. От Министерския съвет могат да кажат дали и кога ще дойде. Всичко друго ще бъде спекулация. Ако Зеленски е в страната, аз ще се радвам да го видя отново. Имахме среща в Киев, когато бях премиер. Лично с него не съм разговарял, откакто не съм бил премиер. Това каза в BTV „Тази сутрин” съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Зеленски в момента е един от големите лидери на света. Идвайки в България, ако дойде, ще покаже, че България е важна за стабилността в Европа. Ролята ни в Европейския съюз и НАТО не е периферна. Едно такова посещение потвърждава, че ролята ни в Европа е от голямо значение, посочи той.

Няма никакъв разговор за изпращането на българи в Украйна. България няма да изпрати нито един човек в Украйна. Можем да окажем подкрепа в няколко посоки – военнотехническата помощ продължава. Нашата военнопромишлена индустрия има капацитет и продава на партньори като Англия и САЩ, които са от основополагаща важност за подкрепата на Украйна. Украйна трябва да продължи своята интеграция в посока членство към Европейския съюз и НАТО, подчерта Кирил Петков.

По темата за отношенията с ГЕРБ и бюджета той коментира, че днес очаква да минат

няколко решения в парламента, които бяха направени бързо и координирано. Във външната политика решенията са по-лесни, коментира съпредседателят на ПП.

Според него има комуникация, но трябва да се работи още по диалога между двете водещи формации в парламента.

Още не сме влезли в режим на структурирана комуникация. Непрекъснато се чуваме по телефона и с Бойко Борисов, и с лидерите. Още не сме направили ежеседмичната среща, да си поставим задачи, да имаме ангажименти и в рамките на седмицата да си ги спазим, обясни Петков.

Правим стъпки напред, но не мога да се похваля с дисциплина. Няма да посочвам с пръст. За да се случат тези неща, нужно е желание и от двете страни. Поели сме ангажимент, че необходим общ борд за номинации за регулаторите. Тук не говорим за позиции като хора, а за регулатори с изтекли мандати, каза още той.

Според Петков е необходимо да се провеждат ежеседмични работни срещи.

В първите шест месеца на 2023 година бюджетът е на плюс. Не е вярно, че държавата отива във финансов колапс. Ако няма подкрепа за бюджет, няма как едно правителство да работи. Знам, че Асен Василев направи среща с експерти от ГЕРБ. Имаше конструктивен разговор там, каза още Кирил Петков.

С Димитър Радев водихме сериозен разговор. Кой е новият управител на БНБ е от голямо значение за влизането в еврозоната през следващата година. Аз харесах разговора, който имахме и видях в негова страна устрем, че няма да има забавяне във влизането в еврозоната и това да стане в средата на 2024 година, посочи Кирил Петков, но уточни, че предстои да бъде взето крайно решение на вътрешнопартийно събрание.

Опитаха се да атакуват Даниел Лорер. Не е обсъждана кандидатурата му за БНБ. Бяхме горди от номинацията му за еврокомисар. За управител на БНБ човекът, който ще бъде издигнат, трябва да има голям банков опит.

Водим разговори с Иванка Динева, която е предложена за управител на НЗОК. Експертите в нашата коалиция направиха разговор с нея. Тези регулатори са по-важни от правителството и предопределят как държавата се движи. Залагайки правилните или грешните хора, ще предопредели как ще се движи в България дори и след това правителство, подчерта съпредседателят на „Продължаваме промяната”.

Искам да поздравя Бойко Борисов да направи тази стъпка. Комисията е нормалният начин да се случват нещата. Надявам се комисията за имунитетите да заработи. Нашите представители бяха там. БСП и ИТН не участваха в комисиите, а останалите партии имаха отсъстващи членове. Аз призовавам Комисията да заработи. Задача на членовете е да решат за имунитетите, коментира още Кирил Петков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share