Стартира мащабна инициатива в защита на туризма

След инцидента с взривената язовирна стена на “Нова Каховка” в Украйна мониторинг на Черно море се прави всяка седмица на три допълнителни точки, освен в морската зона край Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Анализите се извършват в лабораториите на Изпълнителна агенция „Околна среда”. Вече се следи и за замърсяване с пестициди, освен с обичайните нефтопродукти и тежки метали. Според Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм кампанията не е ефективна.

“Ситуацията е критична и предкризисна. Доскоро определяхме фигурата министър на туризма, а отскоро е турист в ролята на министър. Забавно е, но несериозно и непрофесионално министърът да влиза в морето. На това правителство туризмът не му е важен, министърът е много симпатичен, но няма нищо общо със сектора”, смята тя.

Според нея идеите за краткотраен туризъм в последния момент преобладават, но има и резервирали от миналата година. “Имаме нужда да създадем бранд “България”, за да не губим туристи за сметка на съседните страни”, подчерта Карастоянова.

Димитър Балтов от Обединение “Бъдеще за туризма” смята, че няма положителна кампания, която целенасочено и последователно да се води с цел да се покаже, че водата на Черно море е чиста. “Има много наплив за почивки в чужбина, има доста пълни самолети за Турция, културният туризъм в Западна Европа е запълнен до септември”, обясни той.

По думите му интересът към Румъния е по-висок от български туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share