За повишаване на безопасността в Айтос остава ограничено транзитното движение на камиони над 12 т през града

За повишаване на безопасността в Айтос остава ограничено транзитното движение на камиони над 12 т през града. От септември 2021 г. е ограничен трафикът в участък от път III-208 Варна – Дъскотна – Айтос и от тогава досега няма тежки пътни произшествия. На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ – www.api.bg, за едномесечно обществено обсъждане е публикувана проект на заповед за временна организация и безопасност на движението. Тя предвижда да остане въведеното преди близо две години ограничение за транзитното движение на тежкотоварни превозни средства в отсечката от 82-ри км, при кръстовището с третокласен път Руен – Просеник /път III-2085/, след с. Ябълчево, до 94-ти км в град Айтос, и пренасочването им по обходни маршрути.

Целта е чрез преминаването на тежкотоварния трафик по алтернативни пътища да се осигурят безопасни условия за живота, здравето и имуществото на гражданите на Айтос, като се ограничат предпоставките за пътно-транспортни произшествия. По данни на „Пътна полиция“ от началото на 2020 г. до края на 2021 г. в отсечката са станали 17 тежки пътнотранспортни произшествия, с 27 ранени и 8 загинали. След въвеждането на забраната не е регистрирано нито едно произшествиe в този участък.

Обходните маршрути за тежкотоварните камиони, както и до момента, ще са:

  • през „Ришки“ проход по пътя Шумен – Карнобат /път II-73/ и първокласен път Карнобат – Айтос /път I-6/;
  • път Руен – Просеник – Горица /III-2085/ и по третокласен път Оризаре – Каблешково – Бургас /III-906/.

    В участъка от път III-208 през Айтос ще се допуска само преминаването на моторни превозни средства, снабдяващи търговските обекти – хипермаркети, бензиностанции и асфалтова база, с основни стоки и суровини за нуждите на населението на града.

Проектът на заповед, както и с мотивите за нея, са публикувани на интернет страницата на АПИ, в секция „Нормативна база“, подсекция „Проекти на нормативни актове“ – ТУК.

След приключване на едномесечното обществено обсъждане на проекта на 3 август 2023 г. и разглеждане на получените становища от заинтересованите страни ще може да се пристъпи към съгласуването на заповедта с Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР, подписването й и въвеждането на временната организация за безопасност на движението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share