Ваня Григорова: Противоречива е оценката ми за досегашното управление на София

В предаването „Лице в лице” по БТВ Ваня Григорова, каза че с нея са били провеждани разговори от различни партии, не само от една партия. „Форматите, които предлагат, са съвсем различни. Не бих могла повече от това, че да, имам покани от различни партийни среди да съм кандидат за кмет на София”.

„Десните среди намериха общ кандидат, логично е левите среди да търсят свое общо лице, през което да се явят на местните избори. Дали ще се обединят, дали лицето ще съм аз – това е въпрос на детайлни разговори”, допълва тя.

„Смятам, че трябва да се провежда различна социална политика – такава към гражданите и работещите в София. Не мога да кажа дали ще се съглася”, поясни още Григорова.

Противоречива е оценката ѝ за досегашното управление на София. Някои политики трябва да се продължат – например увеличаване на местата в детските градини.

По повод преместването на Паметника на Съветската армия, тя заяви: „Това е политическа заигравка, която не биваше да се случва. Това не е от решенията на СОС. Това е дъвка за политикани, това правят някои вече обявени кандидати. Против съм, паметникът трябва да си остане там.”

„Васил Терзиев е опонент на политиката, която смятам, че трябва да се води. Той самият заяви, че София трябва да бъде продукт, който е конкурентоспособен на европейския пазар. Аз не мисля, че столицата на България трябва да се счита за продукт. Това пазарно мислене – печалбата никога не е за всички”, категорична е тя.

„През последните 2 години печалбите са нараснали от 27 на 47 милиарда лева. Тези печалби си остават в частни ръце. Ролята на държавата тук е обаче да преразпределя и да не оставя гражданите да изпитват ефектите на кризата, докато някои се облагодетелстват от нея”, каза още тя.

Тя подчерта, че в рамките на НСТС трябва синдикатите поне да бъдат изслушани, „без някой министър на финансите да се надвиква”. „Асен Василев се опита да ме прекъсне и да наложи своята интерпретация”, заяви тя.

„МРЗ е основен показател на държавния бюджет. От нея зависят стотици хиляди граждани. Редица професии, специалисти, зависят също от размера на минималната заплата. Затова казваме, че е ключов показател. Ке увеличат майчинството – нещо, което трябваше служебното правителство да направи. Замразено е обаче обезщетението за безработица – тези хора са плащали осигуровки и се наказват сега”, каза тя.

„Оправдаваме се, че няма средства, а отказват да вземат средства оттам, откъдето трябва да се вземат. Максималният осигурителен доход не искат да го пипнат. Не може да излезе сметката, когато максималната пенсия е колкото максималния осигурителен доход. Така се амнистират тлъстите доходи. Има хора, които получават по 100 000 лева месечно, а плащат осигуровки само на 3400 лв.”, допълни Григорова.

Тя обясни какво е отговорил Асен Василев на тези нейни думи: „Каза, че всичко е лъжа, това не е вярно – такива избухвания нямат значение, когато числата показват нещо друго. Заявката беше, че през бюджета са осигурени средства за възнагражденията за медицинските сестри и лекарите, които са записани в колективния трудов договор. Само че средствата за болнична помощ са редуцирани.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share