Полицаи и пожарникари искат увеличения на заплатите

Синдикалната организация на служителите на МВР готви протести. Служителите настояват за минимум 10% увеличение на заплатите да бъде заложено в новия бюджет. Според председателя на синдиката Валентин Попов в новия бюджет не е предвиден никакъв ръст.

“Не можем да го приемем по няколко причини. Кризата с мигрантите продължава и се засилва, очакваме нови пикове. Кризата в Украйна също продължава. Кризите водят до сериозни затруднения в работата на полицаите и обедняването им. 0% увеличение на заплатите приемаме като гавра. Под 10% ръст на възнагражденията е недопустимо”, заяви той. И разкри, че утре ще има серия от предупредителни шествия, като ще бъдат включени средствата за светлинна и звукова сигнализация.

“Между първо и второ четене на приемане на бюджета могат да се очакват и национални протести. На новоназначен полицай основната заплата е 1333 лева. МВР се нуждае от дълбока реформа, а част от нея е политиката по доходите. Професията в момента не е атрактивна”, смята той.

Националният синдикат „Огнеборец” също изрази несъгласие с факта, че в новия бюджет на МВР няма достатъчно пари за издръжка на структурите. С колко не достигат средствата за осигуряване безопасната работа на пожарникарите и поддръжката на спасителната техника, какви действия ще предприемат те?

Лидерът на КНСБ в града Боянка Димитрова обясни, че има заложени 6 млн. по-малко за издръжка и 9 млн. по-малко за капиталови разходи в новия бюджет на МВР. “Очакваме от пожарникарите да ни помагат и да спасяват животи, но нямат добри условия да работят. Исканията са за увеличение с поне 15% на разходите за издръжка на МВР. Ще се направят проучвания сред работещите и ще се предприемат съответните действия”, заяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share