В над 150 съдилища вече работи информационна система на съдилищата

В над 150 съдилища вече работи информационна система на съдилищата, съобщи членът на Висшия съдебен съвет Гергана Мутафова, отчитайки проект, финансиран с евросредства.

Така в 153 съдебни институции системата вече функционира. След закриването на спецсъдилищата те са 151.

Системата бе разработена за около година, посочи Снежана Смилкова от “Информационно обслужване”. Тя отбеляза, че системата работи в 19 модула и е съвместима с останалите системи на съдебната власт. Така за съдиите е много по-лесно да имат достъп до повече информация. Почти всички съдии вече имат отдалечен достъп до системата. Така те могат да финализират и подписват с електронен подпис актовете си.

По думите на Николета Стоянова от “Информационно обслужване” има изградено дори електронно приложение в полза на призовкарите. Над 10 000 потребители работят със системата, като около 2000 са съдии. Достъп имат и съдебни заседатели, посочи Стоянова.

В Единната информационна система (ЕИСС) на съдилищата има образувани близо 1 200 000 дела, 68 на сто от които граждански, а подписаните актовете са близо 4 милиона.

Цел на проекта е и създаване на модел за оптимизация на съдебната карта, каза Гергана Мутафова.

Голяма част от сумата по проекта беше похарчена за хардуер, посочи тя. Така бе подсигурено и функционирането на ЕИСС. Става дума за около 3 милиона лв., от общо около 5 млн. по целия проект.

Промени се изцяло документооборотът, посочи Мутафова. Делата между съдилищата вече се прехвърлят изцяло онлайн.

Технологичен скок е, че страни по делото могат да присъстват виртуално на съдебно заседание.

Освен всичко останало новата система оставя следа за всичко. А модулът за разпределение на делата не дава възможност за манипулации, в т.ч.при преразпределения на дело, обясни Гергана Мутафова.

През единния портал за електронно правосъдие може да се прави справка по папките на делата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share