Явор Гечев: Хлябът не е бутикова стока

В България не влизат много големи количества зърно от Украйна, почти никакви дори, но количествата зърно в Черноморския регион от Украйна и от Русия изместват българските пазари, и то ги изместват ценово – на такива цени, които българските производители на практика продават под себестойността. Това каза бившият служебен земеделски министър Явор Гечев в предаването „Говори сега” по БНТ.
Забраната за внос на украинско зърно у нас е до септември, но производителите искат удължаване поне до края на годината. Според Гечев ЕК едва ли ще допусне това обаче.
Проблемът по думите му е пускането на пазара сега на нереализираното миналата година украинско зърно. Черноморският регион е залят, тъй като логистиката на зърно е сложен процес, който е затруднен заради военните действия и невъзможността за транспортиране през Черно море.

„Казвам какво е решенето, повтарям го вече няколко месеца: това, което няма Русия в момента, е много кешови пари. За да намери пазари, Европа трябва да направи гаранционни фондове, които на практика продавайки зърното в момента на някоя държава, търговците и производителите да си вземат парите от гаранционните фондове, а те да си ги вземат след четири-пет месеца на отсрочено плащане от съответните държави.

Другото е коридорите наистина да станат коридори, да се поработи по инфраструктурата по отношение и на украинското, и на българското зърно. В момента дори няма терминали, от които да се натовари зърното в момента. Но работата в тази посока е започнала. Това е трайна политика, но само България няма да може да се справи. Ако направим реални коридори и използваме гръцки пристанища, може би ще свалим цената значително”, обясни Гечев.

Страната ни трябва да е смела и активна в търсене на собствените си интереси, подчерта той.
България потребява около 1 милион тона пшеница, а произвежда между 7 и 9 милиона тона. Няма предпоставки за нарастване цената на хляба, смята Явор Гечев. „Моята препоръка е да не пипат ДДС на хляба в обсъждането на бюджета. Тук има и социална мярка, освен всичко друго. Хлябът не е бутикова стока”, допълни той.
Цените на хранителните стоки трябва да са във фокуса на обсъждане, заяви Явор Гечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share