Mercedes Vision One-Eleven идва от друго време

Интериор като космическа капсула

През 1970 г. Mercedes представя футуристичен концептуален модел C 111 в блестящ оранжев цвят и невероятно ниско аеродинамично съпротивление от 0,183, който развива удивителната за времето си максимална скорост от 325 км/ч. Тогава дизайнерите и инженерите са освободили фантазията си за този прототип, вдъхновени от успеха на легендарния Mercedes 300 SL.

По широчината на цялото табло преминава дигитална лента.

Именно този концепт сега е вдъхновението за новата визия за суперавтомобил на германската марка Vision One-Eleven. Той е съвременния технологичен пионер, който афишира огромните възможности пред електрическото задвижване. С коефициент на съпротивление от 0,19 и височина от 1,17 м този модел следва аеродинамичните стъпки на известния си предшественик.

Както и при прототипа C 111 отпреди половин век, сега вратите на Vision One-Eleven също се отварят широко и нагоре като криле – намигване към миналото и легендарните SL модели. Интериорът с тясна дигитална лента на информационно-развлекателна система е минималистичен. Като в състезателна кола само облегалките могат да се движат. Скосеният отгоре и отдолу волан напомня на болидите от “Формула 1”. А като цяло интериорът с лъскави сребристи покрития прилича на космическа капсула от научно-фантастичен филм.

Спортните седалки се регулират само в позицията на облегалката.

Това “Завръщане в бъдещето” на Mercedes се базира на електрически двигатели с аксиален поток, чиято концепция е създадена от Майкъл Фарадей още през 1821 г. Както подсказва името, електромагнитният поток се движи успоредно на оста на въртене на двигателя, докато се движи перпендикулярно на оста на въртене в електрическите машини, които се използват в момента. Двигателите са под формата на плоски дискове, тежат само една трета от теглото на сегашните електромотори и заемат само 33 процента от пространството за инсталиране, като имат по-висока пикова мощност и непрекъсната производителност. През 2015 г. пилотът Рис Милън спечели прочутото американско изкачване на връх Пайкс Пийк зад волана на изцяло електрическа кола с екзотичното име eO PP03 с шест аксиални мотора и мощност около 1000 kW (1360 к. с.).

Източник:Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share